System nagłośnieniowy w restauracji ma za zadanie odtwarzanie tła muzycznego, równomierne pokrycie dźwiękiem wszystkich pomieszczeń przy zachowaniu optymalnego poziomu głośności. Moc i liczbę głośników dobiera się tak, aby zapewnić gościom przyjemny klimat muzyczny i jednocześnie komfortowe warunki do rozmów podczas spotkań.
Takie systemy najczęściej są realizowane przez głośniki sufitowe lub, jeśli nie ma możliwości montażu sufitowego, głośniki ścienne niewielkich rozmiarów. W zależności od wielkości pomieszczeń stosuje się głośniki o mocy od 6W do 30W – w większości przypadków są to wartości wystarczające do odtwarzania tła muzycznego. Liczbę głośników dobiera się indywidualnie, zależnie od kubatury i układu pomieszczeń. Ze względu na liczbę głośników i sposób prowadzenia okablowania linie głośnikowe realizowane są najczęściej w systemie 100V.
Podstawowy system zbudowany jest w oparciu o wzmacniacz miksujący i głośniki sufitowe. Do wzmacniacza podłączone jest źródło muzyki: radio internetowe, odtwarzacz CD/USB lub inne źródła.
Jeśli lokal składa się z kilku pomieszczeń, w których potrzebna jest możliwość niezależnego sterowania audio: różne tło muzyczne i niezależna regulacja poziomu głośności np. w pokoju VIP, na tarasie, w korytarzu, należy zastosować miksery bądź matryce strefowe.
Poniżej prezentujemy kilka gotowych zestawów:

AGRO7.10
System z głośnikami sufitowymi przeznaczony do odtwarzania cichego tła muzycznego. Wzmacniacz umożliwia podłączeniu pięciu linii głośnikowych (np. do pięciu pomieszczeń) z funkcją włączenia/wyłączenia linii.
Urządzenie | Liczba [szt] | Model | Parametry |
Wzmacniacz miksujący | 1 | Audac COM12MK2 | 120W/100V, 6 wejść |
Głośnik sufitowy | 10 | Audac CS75 | Dwudrożny, 24W/100V |